Türkiye'de halk arasında kompozit dolgulara "ışınlı dolgu" veya "lazer dolgu" gibi adlar verilmektedir. "Işınlı dolgu" terimi Türk diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılsa da, doğru bir terim değildir. "Işın" kelimesi teknik olarak radyasyon anlamına gelir ve bu nedenle yanlış anlaşılmalara neden olabilir. "Lazerli dolgu" olarak bilinen beyaz ışıklı dolgular ise tıp dilinde kompozit dolgu olarak adlandırılır ve kompozit dolgular lazer ışını ile uygulanmaz.
"Işınlı dolgu" ve "lazerli dolgu" terimleri yerine doğru ve teknik olarak uygun terimler "ışıklı dolgu" ve "ışıkla sertleşen dolgu" olmalıdır. Çünkü kullanılan ışık, ne ışın ne de lazer ışığıdır. Kullanılan ışık, genellikle mavi LED ışığı olup, 400-500 nm dalga boyunda olan yüksek yoğunluklu bir ışık kaynağıdır.
Diş hekimliğinde kompozit dolguların sertleşmesi için kullanılan ışık, görünür mavi ışık spektrumunda yer alır ve genellikle 400-500 nm dalga boyundadır. Bu ışık, ultraviyole ışık (UV) değildir, ancak UV'ye yakındır ve yüksek yoğunlukludur. Kullanılan ışık türleri arasında şunlar bulunur:
LED (Light Emitting Diode):
Quartz-Tungsten-Halojen (QTH):
Plazma Ark (PAC):
Doğru Terminoloji:
Kompozit dolguları sertleştiren cihazlara piyasada genellikle "ışınlı dolgu cihazı" denir. Ancak bu terim de doğru değildir. "Işıklı dolgu cihazı" veya "polimerizasyon cihazı" terimleri kullanılabilir. Bu cihazlar, kompozit dolgu malzemesinin polimerleşme sürecini başlatan ve tamamlayan ışık kaynaklarıdır. Polimerizasyon, monomerlerin bir araya gelerek daha büyük polimer zincirleri oluşturduğu kimyasal bir süreçtir ve ışıkla sertleşen dolgular bu prensip temelinde çalışır. "Işıklı dolgu cihazı" ve "polimerizasyon cihazı" terimleri, hem teknik doğruluk hem de açıklık açısından doğru ve uygun terimlerdir.
İngilizcede en yaygın kullanılan terim "dental curing light"tır. Daha yaygın ve anlaşılır bir terim olarak "ışıklı dolgu cihazı" da kullanılabilir. Yani ışın kelimesi geçmiyor, light yani ışık kelimesi kullanılıyor.
Dentalilan.com sitesinden Klinik Demirbaş Ürünler Cihazlar ve Işıklı Dolgu Cihazları kategorilerinden bakabilirsiniz.
Işık ve ışın terimleri genellikle karıştırılır, ancak teknik olarak farklı anlamlara gelirler.
Diş dolgusunda kompozit dolguları sertleştirmek için kullanılan ışık, mavi renk bandındadır, ultraviyoleye yakındır ve ışığın şiddeti yüksek olduğu için göze zararlıdır. Mavi ışık kaynağındaki lamba LED (light emitted diode), quartz tungsten halojen veya plazma arc lambalardır. Ultraviyole ışığın dalga boyu 10-400 nm arasındadır. Halbuki, kompozit dolgu sertleşirken kullanılan bu mavi ışık 400 nm'den daha uzun dalga boyuna sahiptir. Yani mavi ışık bandına girer. Ultraviyole değildir, ama yakındır.
Diş hekimliğinde kullanılan ışık kaynakları bazı olumsuz etkilere neden olabilir.
Yorumlar