Ortodonti de Retansiyon, veya Pekiştirme

Ortodontik tedavi bittiğinde, elde edilen diş konumlarını yerinde tutabilmek için pekiştirme (retansiyon) tedavisi uygulanır. Teller veya şeffaf plaklarla yapılan aktif ortodontik tedavi sonrasında adı üzerinde pekiştirme apareyleri (retainer) ile elde edilen sonuçların pekişmesi (kalıcılı) olması hedeflenir.

Diş Sağlığı Rehberi
29. Jun 2024
760
Ortodonti de Retansiyon, veya Pekiştirme

Ortodonti de retansiyon aşaması, ortodontik kuvvet uygulaması sona erdiğinde ve diş hareketleri tamamlandığında dişlerin mevcut konumunu korumayı amaçlayan ortodontik tedavinin son aşamasıdır. Kullanılan geleneksel pekiştirme yöntemlerinin sınırlamaları; araştırmacıları hasta işbirliği gerektirmeyen, pekiştirme sürecini azaltan ve periodontal risk oluşturmayan daha etkili yöntemler aramaya yöneltmiştir. 

Ortodonti tedavisi sonrası dişler normal hale getirilse de eski hallerine dönme eğilimine her zaman sahiptirler. Dolayısıyla pekiştirme tedavisi ile ortodonti tedavisinin kalıcı hale gelmesi sağlanmaktadır.

Pekiştirme Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Ortodontik hastaların diş genetikleri tekrardan eskiye dönme eğilimi gösterir. Bu nedenle retainer teli kullanarak tedavinin kalıcı olması sağlanmalıdır. Pekiştirme tedavisi olmadan ortodontik işlemlerden verim almak mümkün değildir.

Pekiştirme Tedavisinde Kullanılan Araçlar Nelerdir?

Tedavi sırasında hastanın durumuna göre 3 farklı retainer teli tercih edilmektedir. Pekiştirme tedavisinde kullanılan araçlar aşağıdaki gibidir:

  • Sabit Retainer: Diş arkasına uygulanan tel türüdür. Bir köpek dişi ile diğer köpek dişi arasında yer almaktadır. Uygulama şekli açısından dişin arka bölümüne yapılan bu tel, görüntü açısından herhangi bir olumsuzluk teşkil etmez. Pasif halde bulunur. Bu sayede  dişler üzerine bir baskı uygulamaz. Bu retainer teli dişin hareket etmesini engellemektedir. Hastanın konuşmasına, yemek yemesine, ağız ve diş bakımı yapmasına engel oluşturmaz. Çok sert bir şey ısırılmadığı sürece yapıştırıcının kopma tehlikesi bulunmamaktadır.

 

  • Essix Retainer: Pekiştirme tedavisinin en çok tercih edilen araçlarından bir tanesidir. Şeffaf plak olarak da bilinir. Bu retainerda hastanın başarılı geçen tedavi sonrasında yeniden ağız ölçüsü alınır. Sonrasına ise ağız yapılarına uygun şeffaf plaklar üretilir. Essix retainer kullanan kişiler bu plağı 6 ay boyunca tam gün takmak zorundadırlar. 6 aylık süreçten sonra 1,5 yıl sadece geceleri takmak yeterli olacaktır. Hastaların bu aşamada toplam tedavi süreleri 2 yıl kadardır.

  • Hareketli Retainer Teli: Hareketli retainer halk arasında damaklık olarak da bilinmektedir. Damaklığın orta kısmı paslanmaz çelikten tasarlanır. Bu sayede hastalar damaklığı çok rahat bir şekilde takıp çıkarabilmektedir. Ancak bazı kişilerde bulantı hissi oluşturabilmektedir. Bu nedenle çok sık tercih edilen bir retainer değildir.

Pekiştirme Tedavisi (Retainer Teli) Ne Kadar Sürer?

Pekiştirme tedavisi düzenli bir şekilde uygulanması gereken bir tedavidir. Çünkü ortodonti tedavisi sonrasında pekiştirme tedavisinin ihmal edilmesi aldığınız sonucun kaybolmasına neden olabilmektedir.

Pekiştirme tedavisinin süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla diş hekiminiz ağız ve diş sağlığınızın durumu ve tercih edilen retainer teline göre pekiştirme tedavisinin ne kadar süreceği hakkında bilgiler verecektir.

Yorumlar

Bu yazıya yorum eklenmedi. Lütfen siz bir yorum yazarak sitemize destek olunuz. Teşekkürler :)

Yeni yorum ekle

Yeni yorum eklemek için giriş yapmalısınız. Giriş
Yavuz Demir
Dentalilan.com Kurucusu , Diş hekimi
dentalilan.com Blog Yazarı
Kategoriler
Diş hekimlerine
Mesleki gelişim, bilgilendirme ve yenilikler
Diş Teknisyenlerine
Diş teknisyenleri, diş hekimliği alanında önemli bir role sahip olan profesyonellerdir
Diş hekimi asistanları
Diş hekimi asistanları
Diş hekimliği öğrencileri
Diş hekimliği öğrencileri
Diş Sağlığı Rehberi
Diş sağlığınız hakkında önemli bilgiler ve ipuçları
Dentalilan.com Hakkında
dentalilan.com ekibinden duyurular ve güncellemeler
Dental Tourism
This category focuses on providing valuable information and resources for international patients seeking dental treatment in Turkey. Explore articles on treatment options, clinic recommendations, travel tips, and patient testimonials to make informed decisions about your dental care journey in Turkiye
Çocuk diş hekimliği
Çocukların ağız ve diş sağlığı, genel sağlıklarının önemli bir parçasıdır. "Çocuk Diş Hekimliği" blog kategorimizde, bebeklikten ergenliğe kadar çocukların diş sağlığını korumak için ihtiyaç duyulan bilgi ve ipuçlarını bulabilirsiniz.
Atama
Uzman Diş Tabibi, Diş Tabibi , Ağız Diş Sağlığı Teknikeri, Ağız ve Diş Sağlığı, Diş Klinik Yardımcısı , Sağlık Memuru (Diş), Sağlık Memuru (Diş protezi), Diş Teknisyeni , Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Teknikeri (Diş), Sağlık Teknikeri (Diş Protez), Diş Protez Teknikerliği veya Diş Protez Teknolojisi unvan ve branşlarında Sağlık Bakanlığına atama konuları
Son yorumlananlar